Jornades de prevenció de les lesions
Ja fa dies que em volta pel cap, pels esborranys i per les cerques a la xarxa aquesta entrada i fins ara no m'he decidit a fer-la pública. Potser és un pèl tard i ja ha perdut l'interès, però.
Fa alguns anys, potser devia ser cap a el 2000 ó el 2001 , algú dels Minyons de Terrassa va presentar-nos al local dels Xiquets de Tarragona, un estudi sobre les lesions i la prevenció de riscos que havien elaborat. En aquest estudi, s'havien enregistrat en vídeo els castells que s'havien fet en una diada important (crec recordar que era per Sant Fèlix) i els havien digitalitzat en una mena "d'ous amb faixa" per a estudiar-ne el comportament, les caigudes... De tant en tant miro de retrobar aquest estudi a la xarxa però, hores d'ara, he estat incapaç...
Ara, el tema de les lesions torna a aparèixer -si és que havia arribat a desaparèixer mai- (i no només com a conseqüència de la tràgica mort de la Mariona dels Capgrossos la temporada passada), l'ús del casc s'ha generalitzat (i acceptat) moltíssim i el dissabte passat se celebraren a Valls les XII Jornades de Prevenció de Lesions. (PDF)
A la xarxa s'hi poden trobar algunes referències d'aquestes jornades, per exemple:
"Els dosos castellers no tindran el casc fins d'aquí a dos anys. La complexitat dels paràmetres que serveixen per definir les característiques de la protecció dels joves castellers és la principal dificultat amb què es troba l'empresa que els ha de confeccionar, però que ja hi treballa. De fet, ja se sap que es tractarà d'un casc articulat, que s'ajustarà al cap dels nens i nenes castelleres i que es confeccionarà amb material divers, que haurà d'absorbir els impactes.
A hores d'ara, l'empresa ja treballa en l'encàrrec (...). Un treball complex, que s'allargarà probablement durant dos anys.
(...) Durant l'any passat, (...) els resultats obtinguts fruit de l'estudi elaborat han permès constatar que el casc s'adapta a l'activitat castellera dels enxanetes, que es mostren còmodes utilitzant-lo i que, en casos d'impactes importants, fruit del posterior estudi, s'ha pogut veure que el casc ha absorbit els impactes rebuts pels infants.
(...) Participar en l'activitat castellera, per als infants, no és sinònim de més perillositat que qualsevol altra pràctica esportiva. (...) Un estudi assenyalava que les lesions castelleres es registren en un 19,2 per cada cent activitats, «una incidència inferior a la del conjunt de lesions generades en la resta d'activitats que realitzen els nens».
(...) L'inici de la utilització del casc (...) va ser efectiu i va evitar mals majors, ja que «entre juliol i novembre del 2006 el casc casteller hauria pogut evitar almenys tres traumatismes cranioencefàlics» (...)."
Font: Diari de Tarragona
"(...)Pero en estos primeros encuentros, el protagonista es el casco: una herramienta de seguridad eficaz. Su adaptación y uso ha sido asumido con rapidez y normalidad (...), con unos resultados muy positivos, tras comprobarse que la protección no sólo afecta a los niños que llevan el casco sino también a aquellas personas que reciben el impacto de una posible caída en la piña. El estudio de la media docena de cascos deformados tras un impacto fuerte concluyó con el balance de ningún lesionado, ni los niños que los portaban ni los integrantes de la piña que recibieron el impacto.
Para esta temporada el casco presentará una serie de mejoras sobre todo en la correa que lo sujeta a la cabeza. Asimismo, (...) para elaborar un modelo para la posición de dosos (...) La dificultad para diseñarlo en este caso radica en el hecho de que el casco para esta posición debe ser más fino que los que llevan aixecador y anxeneta para no dificultar su colocación y sus movimientos en lo alto del castell, pero al mismo tiempo igual de resistente. Se prevé que el estudio de este modelo se pueda prolongar por un espacio de dos años. (...)"
Font: El Pais
"Dinou de cada 100 nens que participen en activitats castelleres pateixen algun tipus de lesió cada any. Aquestes lesions acostumen a ser més greus que les que es produeixen en d'altres activitats perquè el 54% es localitzen al crani. Són algunes de les dades que aporta l'estudi que s'ha presentat aquest dissabte a Valls en el marc de la Jornada de Prevenció de Lesions al Món Casteller. L'informe recomana l'ús del casc per reduir els possibles danys"
Font: Telenotícies.cat
"La temporada castellera arrenca amb un estudi que permetrà generalitzar l'ús del casc casteller a tots els membres del pom de dalt, tot i que la complexitat del disseny no permetrà que es pugui començar a fer servir aquest mateix any. (...)
Actualment 49 de les 54 colles existents utilitzen casc per protegir els seus aixecadors i enxanetes. Els resultats preliminars de l'estudi sobre la seva efectivitat i confort han estat bons. Cap dels usuaris dels sis cascos que van ser analitzats després d'haver patit un impacte durant l'any passat han tingut cap lesió de consideració. A més, els nens han valorat amb nota alta la seva confortabilitat.
Seguint amb el pla previst, ara es pretén implantar el casc al pis de dosos (...).
El disseny d'aquest nou model és més complex que l'existent. Utilitzar el mateix model dificultaria els moviments de tots els membres del pom de dalt i podria provocar caigudes. (...)"
Font: El Periodico
"El casc casteller s'ha mostrat altament eficaç i la seva adaptació per part de la canalla ha estat immediata. (...)
S'esperava amb interès la presentació dels resultats de l'estudi dut a terme durant la temporada passada per l'equip científic del projecte del casc casteller per als enxanetes i els aixecadors, i la veritat, a expenses del que va explicar el doctor Jaume Rosset, director del projecte, és que el balanç ha estat molt positiu. Així, segons Rosset, "l'adaptació de la canalla ha estat perfecta i no s'ha evidenciat cap inconvenient tècnic ni d'audició o enganxades".
El casc casteller presenta la particularitat de protegir de l'impacte el nen que el porta però sense provocar cap dany a la persona que ocasionalment en pugui rebre el cop. Això vol dir que quan el casc rep un impacte s'ha de retirar. En aquest sentit, Pedro Pascual Zornoza, cap del laboratori de l'empresa NZI, la fabricant del casc casteller, va confirmar que la temporada passada se n'havien retirat sis prototipus que havien rebut impactes per caigudes, "amb un resultat de cap lesionat, ni cap nen ni cap component de la pinya".
El casc que durà la canalla de les colles aquesta temporada serà un model millorat, respecte al primer prototipus, "en alguns aspectes de confort, que el faran més còmode i pràctic: s'ha fet una funda perquè les sivelles del cordatge de tancament no molestin i es pugui lligar més fort", va dir el tècnic.
La fabricació d'un nou casc per a la parella dels dosos és el nou repte en què estan treballant l'equip científic i l'empresa NZI. Segons sembla, però, els estudis preliminars evidencien dificultats per fer un casc més prim, que s'adapti a la formació del pom de dalt i que no dificulti les maniobres que ha de fer la canalla per coronar els castells.
El responsable de la firma NZI va apuntar la possibilitat d'optar per fer un casc articulat per als dosos, amb dues peces laterals que es podran tancar després que el nen s'hagi posat la peça central. Tot i que no es van voler posar dates (...) "d'aquí a un parell d'anys puguem tenir una protecció adequada per als dosos del castell". (...)".
Font: Avui
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada