20 de setembre, 2007

Santa Tecla, La Mercè i Google

Em sembla que tothom hi pot estar d'acord: Si alguna diada castellera de les moltes que hi ha arreu de Catalunya té ressò internacional i al cibermón és la Mercè. La de Barcelona és clar (la Diada de la Mercè de Tarragona és molt menys coneguda, tot i l'espectacularitat dels pilars caminant).

Com que no hi ha cap rànquing d'assistència de públic o de popularitat de les diades castelleres he fet un experiment amb el Google: Buscant castellers merce barcelona em retorna unes 196.000 pàgines. Si busqueu castellers tecla tarragona us en tornarà unes 39.300: No hi ha color. Està clar que el cibermón prefereix La Mercè a Santa Tecla (Seguint amb l'experiment si busqueu castellers felix vilafranca en trobareu 82.600 i castellers ursula valls 40.500, tot i ser més que Tarragona encara són lluny de Barcelona i la seva Mercè. I, si voleu jugar més en aquest particular rànquing castellers margarida "La Riera de Gaià" en torna uns minsos 682 i, almenys a la primera pàgina, em sembla que no n'hi ha cap que parli de "castells humans").

Santa Tecla i la Mercè coincideixen al calendari i no cal dir que la diada de La Mercè, la de Barcelona, sol oferir millors castells que Santa Tecla a Tarragona. No ho veig com una competició vejam quina plaça reclama més l'atenció del món casteller perquè són diades ben diferents. Si alguna confrontació d'aquesta mena hi hagués d'haver -que, per deixar-ho clar, jo crec que no hi ha de ser-, seria entre la nova Diada de Tarragona de diumenge passat i la de diumenge que ve a Barcelona i entre la Diada de Santa Tecla i la de les colles locals de Barcelona.

Tot i això, no crec que aquesta repercussió als medis tingui tant a veure amb els castells que es poden veure a ambdues diades com amb la dimensió pública de cada ciutat. Si fos per la "qualitat castellística" segur que Vilafranca o Valls guanyaven de carrer l'experiment de Google.

La dimensió internacional de Barcelona, la seva capitalitat i la seva projecció turística fan que la presència de la Mercè a la xarxa sigui tan important. Molts turistes descriuen les seves experiències als seus blogs o als seus diaris de viatge. Alguns fins i tot pregunten als fòrums pels castells de Barcelona. En aquest mateix blog hi he recollit algunes descripcions que m'han semblat curioses de turistes relatant una diada castellera i moltes fan referència a La Mercè (i encara en tinc més que no he publicat!).

Els diaris i els medis (digitals i "convencionals") més importants del país tenen Barcelona com a centre i punt de referència. Per tant, que no s'estranyi ningú si el particular rànquing de Google de la setmana entrant encara amplia més la diferència a favor de Barcelona per molt que els Xiquets i les altres colles de Tarragona facin bons castells per Santa Tecla i per la Mercè (de Tarragona) i que els quatre pilars caminant arribin a l'Ajuntament.

Però no hi farà res. Al capdavall, els castells es fan per gaudir-ne i perquè en gaudeixi la gent a plaça. No per sortir als diaris, a la tele o a la web.