09 de gener, 2008

Va de física

Ho he de reconèxer: En física estic d'allò més peix... A physicsforums.com es pregunten sobre el pes que suporta el baix en el "pilar de cinc" d'aquí l'esquerra:

" There are 5 people, one at top of the other..like:
o1
o2
o3
o4
o5

o5 push o4 up...o4 push o3 up and so on..
the perceiped force on the shoulders of o5 is only o4's weight or the
sum of o1,o2,o3,o4 ones?
if it is the last response, so must be o5 the strongest one and can
they sit without difference of force on o5? thanks!"

No crec que parlin de castells tal com els entenem nosaltres, sinó més aviat és una qüestió teòrica. En la meva absoluta ignorància, crec que el pes que suporta el baix no és ben bé la suma de segon, terç, quart, etc. perquè les forces s'han de distribuir per vectors que no són verticals (penso en les cames una mica flexionades als pilars, per exemple) i per tant el pes que suporta el baix no és la suma absoluta de tot el que té al damunt... Però segurament m'equivoco.

Els que participen al fòrum parlen de la tercera llei de Newton. L'he llegida però no hi entenc gaire res. Si algú més savi pot aportar alguna cosa o, encara millor, si algun baix vol explicar-los la seva experiència...

7 comentaris:

Oscar Montserrat "TETE" ha dit...

Jo com a baix de castells de vuit i segon de castells de nou, et puc dir alguna cosa.
Sincerament, no sé quans kilos aguanta un baix, però s'han de tenir en compte molts factors. En el cas d'un pilar de cinc, el pes no cau tot directament, pot carregar més endavant, més endarre, cap a un costat, etc. Després hi entra la pinya que treu pes, i a més el baix té el recolzament de les crosses. També depen de com va el castell, si va bé o va malament.
Parlant en general, no hi ha molta diferència entre un castell de vuit i un de nou, ja que en el de nou hi ha una part de pes que l'absorbeix el folre.
Per exemple, jo com a segon de castell de nou, prefereixo fer la prova a segons que no pas un folre a terra. Aquesta última és molt dura ja que hi ha molt de pes (castell de vuit fins a dossos per exemple), amb poques mans, i sense la possibilitat de passar el pes cap a baix, com passa quan es fa el castell a sobre de la soca.

Per cert, em sembla que hi han estudis sobre això, en algun llibre del Jaume Rosset segur que es pot trobar.

TRO(B/V)ADOR DEL SANT GRAAL ha dit...

Les espatlles del baix, en un pilar de 5 net,han de suportar:
A) el pes integre dels quatre castellers que te a sobre.
B) Una part del seu propi pes, cap,coll ,braços i esquena.
C)Un petit esforç extra en funció de la força que faci l' "anxaneta"(sic) per l'acceleració al tirar amunt.
S'hi podria descomptar uns quants grams en funció del pes de l'aire que desplacen(Principi d'Arquímedes)Si fos íntegrament dins de l'aigua la feina seria per no sortir flotant.

oriol ha dit...

parlen (suposo) del principi acció-reacció, és a dir que tota força aplicada, té com a resposta una força de igual valor però de sentit contrari, idealment clar està; pero vaja aixo es aixi físicament parlant, és a dir de manera ideal, pel que fa als castells, ja que la gravetat atrau el cos cap al terra i aquest respon al cos amb la força normal

en quant al pes que es suporta , es obvi que es més portable estar sobre la pinya, ja que d'aquesta manera actues com a "conductor de corrent" deixant passar el pes cap avall, i es en aquest punt, al terra on el baix es troba amb tot el pes del castell, i la resposta inversa de la Terra, fet que n'augmenta l'esforç considerablement, apart de tot aixo i encara que vulgueu tenir en compte crosses pinya home de darrere etc... penseu que tota la massa l'hi es trasmesa al baix en 2 únics punts, és a dir que la pressió que es rep en aquests... vaja, que els baixos són d'admirar i com a crossa que soc els hi faig una reverencia des d'aqui
salut jordi i perdonin pel toston

Jordi Sagués ha dit...

Perdoneu la meva ignorància més absoluta.

Vejam si ho entenc. Podem concloure que els baixos suporten (en el cas teòric d'un pilar de cinc net -sense crosses ni pinya ni res- com el que exposen aquesta gent, és a dir, en un equilibri perfecte) el pes corresponent a la suma íntegra dels pesos de tothom que tenen al damunt (incloent l'esforç de l'enxaneta al fer el darrer impuls com a pes extraordinari)?

És a dir, el baix rep íntegrament tot el pes del castell contra el terra i la resta de gent del pilar "només" mantenen l'equilibri i fan de "conductors de corrent"? És a dir, en un pilar ideal, el segon, terç etc. no "absorveixen" part del pes sinó que el transmeten íntegrament avall?

Anònim ha dit...

Sí,imagineu-vos una pila de cinc tetrabreaks iguals d'un quilogràm cada ún.Sobre una bàscula pesaran 5 quilogràms.Si afegim més a sobre, el pilar guanyarà alçada,pes i pressió fins a un punt que petarà sempre primer el tetrabreak de sota.Suposém que tots els breaks sòn de la mateixa qualitat...

ru ha dit...

correcte, jordi... pel cas concret que parles és axins... diguéssim, parlant barroerament, que tot el pes ha d'anar en alguna direcció... i com (en aquest cas) no hi ha pinyes, folres o demés històries... la direcció és cap a sota... i a sota hi ha el baix de torn...

encara que si fa un pilar de 5 net, em temo que és un baix amb galons :)

Tradiblog ha dit...

Enhorabona pel teu blog casteller. Si vols que et llistem al TRADIBLOG ens ho comuniques i estarem satisfets de comptar amb el vostre blog. Incrementaràs les teves visites i donaràs a coneixer els teus articles a tota una comunitat molt pròxima i receptiva cap els fenòmens de la cultura popular i tradicional. Si vols divulgar el TRADIBLOG entre els teus coneguts, endavant. Salutacions i fins aviat.
TRADIBLOG: tradiblog@mesvilaweb.cat
http://tradi.blogspot.com