10 d’agost, 2007

Les castelleres de Mumbai

Aquest article de Cybernoon.com està dedicat a les noies Govinda de Mumbai, a l'Índia.
A diferència de les colles castelleres d'aquí, a l'Índia les agrupacions no són mixtes i, pel que sembla, les noies hi posen molta il·lusió i esperit reivindicatiu de la igualtat entre sexes:

“There is immense support from the family members. Everyone is in support of the mandal as they believe that women should also participate in such events,”

(...)
“Men enjoy all the time. It is festivals like Gokulashatami that give us an opportunity to have fun,”
(...)
"Initially, women would form three to four human pyramids, but now they are curious and are eager to compete with men."
(...)
"With the mahila mandals springing into activity all over the city, it is yet again proven that women can compete with men everywhere and this is no exception."

Pel que sembla, doncs, tant a l'Índia com aquí, els castells, a més a més de ser cultura i espectacle, tenen un component social tant o més important que el fet de fer castells cada cop més alts.

Què provoca que un fet tant simple com enfilar-nos els uns damunt dels altres trascendeixi, universalment, en agent social? Potser és per la senzillesa del contacte humà; o potser per què la solidaritat de l'esforç per a assolir un castell és una metàfora d'altres esforços i d'altres objectius també col·lectius? Potser no ho sabrem mai però, almenys a mi, m'il·lusiona saber que unes noies índies fan castells per demostrar-nos i per demostrar-se que poden ser iguals que els homes.