19 d’abril, 2007

Castellers de Lo Prado, a Xile

Com s'informa avui Vilaweb.cat Xile ja té la seva primera colla castellera, han actuat a l'Estadio Nacional i ja fan castells de sis. Us copioienganxo algunes informacions que he anat pescant sobre els castellers a Xile.

"El mes passat va néixer la Colla Castellera de Lo Prado (Santiago de Xile). Com es veu en aquest vídeo, la colla és formada per més de cent membres i ja aixeca castells de sis. Va debutar l'11 de març davant 100.000 espectadors, a l'estadi nacional, durant la celebració del primer any de mandat de Michelle Bachelet. La nova colla és assessorada per la dels Castellers de Vilafranca, que li ha ensenyat la tècnica i li ha ofert material.
L'alcalde del barri de Lo Prado, Gonzalo Navarrete, ha abonat des de bell començament la formació d'aquesta primera colla. Per ell, els castellers són 'una manera de crear comunitat, que fa molta falta al barri'. El cap de colla, Marcos Lara, va visitar fa uns quants mesos el nostre país per veure els castells en directe i ara dirigeix els assaigs per aconseguir castells de set abans d'un any."
Font:Vilaweb.cat

"(...)Lo Prado és una barriada de 130.000 habitants de la perifèria de Santiago de Xile amb un fort component marginal i amb una problemàtica social molt arrelada. Els castells, doncs, van camí de convertir-se en el salvavides ideal que pot ajudar a reinserir unes persones, sobretot nens i joves, sense gaires oportunitats. El fet que els castells aglutinin gent de diferents condicions socials ha agradat tant que han adaptat el model i també se l’han fet seu(...)"
Font: el3devuit.cat

"(...)La creació d’aquesta colla castellera és un pas molt important perquè, de fet, ja existeixen altres colles castelleres fora de Catalunya, per exemple a Califòrnia, Mèxic o Argentina; però totes elles han estat impulsades per catalans o per persones d’origen català. En canvi, en el cas de Xile, la colla s’ha creat després de 9 anys d’interès continuat del professor universitari Luis Carrasco i l’entrenador Marcos Lara pel fet casteller i per les possibilitats de cohesió social i de creació d’un bon ambient que pot aportar formar part d’una colla castellera.(...)"
Font: rtvvilafranca.com

"L’experiència xilena, és la primera transoceànica no lligada als casals catalans, una experiència que, per il·lusionadora, hem de seguir de ben aprop. Els castells lluiten a Xile, aquest cop sí sense cap càrrega ideològica ni de cap mena, contra altres activitats, i s’han de fer valer per la força d’ells mateixos. Un tal Marcos Lara, és aquest senyor que està reclutant castellers en un perfecte castellà amb accent xilè i hi ha tot de nous castellers perplexos, que han triat castells enlloc de
capoeira i que ja assagen."
Font: Castellers, castells i altres andròmines

"Los castillos humanos son una atractiva tradición muy difundida entre las comunidades de vecinos, barrios y pueblos catalanes en España. Es un trabajo en equipo, que recibe el nombre de «Els Castellers» y que promueve la participación de todo tipo de personas y edades, con cualquier condición física y oficio. El propósito es que cada cual entregue su aporte de acuerdo a sus posibilidades, para así crear figuras humanas de alturas y formas diversas."
Font: usachaldia.cl

"Más tarde se intentó realizar un Casteller o Torre Humana de 5 pisos, (para quienes no las conocen consisten en formar una torre humana, donde los castelleres o participantes de la torre forman una base que se hace de personas y otros participantes suben sobre esta base y así sucesivamente). Desafortunadamente no pudieron realizar la torre de 5 pisos, en el
primer intento lograron llegar al tercer. En el segundo no hubo diferencia y en el tercer intento y el mejor de todos llegaron al cuarto piso."
Font: colegiosdeloprado.cl

Després de llegir i de sorprendre'm una mica, m'assalten algunes inquetuds: Apareixeran als rànkings?, I si arriben a formar part de les colles que fan castells de gamma extra? Vindrien per Sant Fèlix? O al Concurs? I, què passaria si el seu nivell arriba a ser superior que el de les colles d'aquí? Els sabrem acceptar com a Colla amb tots els ets i uts? La seva canalla durà casc? I si el seu exemple s'exten arreu de Xile o d'Amèrica i monten un Concurs paral·lel? Hi aniríem nosaltres? Potser són massa coses per una colla nova i tan aliena a la nostra "realitat nacional" (com sembla que n'hem de dir per ser estatutàriament correctes), però no se sap mai.