20 de novembre, 2006

Els Govindes actuen a Vilafranca

Com informa el Periódico d'avui, ahir a "La plaça més castellera" els govindes indis van fer-hi les seves construccions.

La plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès, coneguda com la plaça més castellera, va aplaudir ahir la primera actuació d'un grup de govindes a Catalunya. Els govindes són castellers de la ciutat índia de Bombai i construeixen torres humanes per arribar al handi, una olla plena de llet, llard, fulles i fang i trencar- la. Així commemoren el naixement del déu Krishna, que de petit volia agafar l'olla que li amagava la seva mare.Des de dimarts, es passegen per la geografia castellera 13 govindes, amb l'objectiu de conèixer les tècniques de les torres humanes que es fan aquí i explicar la seva. L'expedició ha estat apadrinada per Jitendra S. Awhad, un polític de Bombai, i aquí per l'empresa Damm. Amit Saraiya, portaveu d'Awhad, explica: "Per internet vam tenir notícia dels castellers i hem vingut per conèixer la tècnica de les pinyes, perquè aquí fan construccions de deu pisos i nos- altres només arribem als vuit".
Sorpreses
El promotor de l'intercanvi a Catalunya ha estat Fèlix Miret, dels Castellers de Vilafranca, que participa en la producció d'un documental d'Agustí Coromines sobre les torres humanes al món. Miret, després de conèixer els govindes, apunta: "L'estil que utilitzen és molt peculiar però alguns aspectes de la seva tècnica ens poden ser de gran interès".
En el grup de 13 govindes també hi ha una noia, Mohini Sawand. La seva participació ara en torres amb nois és una excepció perquè a l'Índia no ho fan. Hi ha grups íntegrament femenins, però no existeixen els grups mixtos. Sawand comenta: "M'ha agradat molt la integració de la dona en els grups catalans i tant de bo algun dia a Bombai també es produeixi aquesta barreja".
El govinda més jove és Omkar Sheramkar. És l'enxaneta i està "molt sorprès per l'amable rebuda que hem tingut". Omkar també fa servir un casc quan puja a dalt de tot de les construccions del seu grup, que arriben fins als nou pisos. La protecció que porta és com un casc de taekwondo. "Però a més a més em serveix per trencar el handi, l'olla amb llet de la qual quedo xop", explica.
Ahir, a Vilafranca, els govindes ajudats per molts castellers locals van aixecar les seves torres i van trencar l'olla sagrada. Així mateix, van participar en un quatre de set. Avui a Terrassa veuran els Minyons i demà visitaran Valls, el bressol dels govindes de Catalunya.
Font: El periodico

A YouTube s'hi pot veure aqquest video de la construcció. Es una mena de piràmide de 6 però d'una execució rapidíssima pel que estem acostumats amb els nostres castells.

1 comentari:

Anònim ha dit...

bonissim...conexió...inducatalana....JAI GOVINDAJI...