31 de març, 2008

Castells en DVD


L'amic Gereon Wetzel, l'autor del documental "Castells" que va protagonitzar aquest bloc ara fa tot just un any, quan va ser projectat al festival de Durham, m'ha escrit per fer-me saber que ja pot comprar-se en DVD per 19,40 euros.

En aquesta pàgina de DocCollection.de hi trobareu una sinopsi del documental (també en català! pels qui, com jo, hem hagut de deixar d'estudiar l'alemany). Ara doncs, tant pels que hem pogut veure'l (TV3 l'ha emès un parell de vegades) com pels que no, ja tenim l'opció de tenir-lo a casa i veure'l quan vulguem.

A la pàgina de DocCollection hi ha un tràiler de la pel·lícula per a descarregar. M'he permès la llibertat de penjar-lo al youtube (no crec pas que es vulneri cap dret d'autor ni res per l'estil, oi?) per fer-lo més accessible. Aquí teniu el tastet:


24 de març, 2008

Fotografies a Manual Focus Lenses

A un dels fòrums de MFLenses hi he trobat tres sèries d'unes fotos d'una diada amb els Xiquets de Reus i els Castellers de Sants (ignoro a on i quan) pel meu gust excel·lents d'un tal Juanma de Cambrils.

Podeu veure aquestes sèries aquí, aquí i aquí (aquesta darrera trobo que és la millor).

Com sempre que trobo cites als castells en fòrums estrangers és molt interessant llegir els comentaris.

07 de març, 2008

Robòtica i castells

Ahir i avui, set i vuit de març, se celebra al Campus Nord de la UPC, l'AESSBOT'08. No sé si els afeccionats a la robòtica tenen preferència per a aquestes dates del calendari, però, potser casualment, avui i demà, vuit i nou de març, a Pune, a l'Índia, també s'hi celebra el 'Mision Govinda': un altre concurs de robòtica.

En aquest concurs indi proposen que els 38 equips participants facin un "castell a la hindú" amb robots. És a dir, entenc que cal amuntegar robots per a aconseguir el poliestirè que simbolitza la mantega.

"Each team will have to make robots, which will help their robotic team to get low-density polystyrene (symbolising butter) from bowls, which the opponent robotic team tries to dodge. The team, which successfully gets `butter' from all three pots hung at various places will win."

L'equip guanyador i el finalista, participaran a l'Abu-Robocon 08, a l'agost, que també consisteix a fer "castells a la hindú" amb robots.

Potser els organitzadors de la mostra de la UPC s'animarien a provar-ho amb castells a la catalana? No tenim colles virtuals? Potser haurem d'anar cap a les colles robòtiques!

05 de març, 2008

Postals de xiringuito

No us heu preguntat sovint d'on surten aquelles postals tan cutres que compren els turistes (espero que els autòctons no col·leccionistes no caiguin en la trampa, francament) als expositors giratoris de les platges a l'estiu? Parlo d'aquelles que es veu d'una hora lluny que són antiquíssimes, amb carrers i places amb poquíssims cotxes circulant i els que hi surten són uns models tan antics que tenen noms que ara ens semblen icomprensibles (Douphin, Gordini,...) o d'aquelles altres que sembla que eren en blanc i negre d'origen i que el color s'hi ha afegit a mà amb uns cels massa blaus i uns colors massa cridaners. En aquesta mateixa categoria també hi entrarien aquelles que afegeixen el tèxtil al suport paper i les nenes llueixen uns vestits de farolaes... Segur que sabeu què vull dir. En resum, material de col·leccionista kitsch o, com en diuen ara, friki.

Doncs té. A postcards.delcampe.net n'hi he trobat un parell de postals d'aquestes amb fotos de castells. Una de la plaça de la Font de Tarragona, amb un pilar de cinc al balcó, crec que d'abans de la fusió de la Colla Nova i la Colla Vella en els Xiquets actuals. O sigui, anterior al 1970, amb els emblemes franquistes corresponents; i una altra dels "Xiquets de Valis" (sic) fent un "cuatro de acho" (sic) a la plaça del Blat, on també s'hi pot veure la bandera espanyola lluint una formosa àliga al centre. Aquesta segona em sembla que és d'aquelles acolorides a mà, perquè aquest blau cel i aquests núvols no són gens creïbles.