30 de març, 2007

Toc de castells breakbeat

A Lulu hi podeu trobar una versió breakbeat del toc de castells. L'ha feta l'Alvaro Solache (aquest és el seu blog, on també hi parla de castells).


Tot i que aquesta versió del toc de castells és gratuïta he estat incapaç de descarregar-la (com és que sent gratuïta et demanen la tarja de crèdit?). Només n'he pogut sentir aquesta versió "demo" que dura uns deu segons.

Evolucionar per crèixer. M'agrada això dé fer evolucionar la tradició i posar-la una mica al dia. Als castellers i a les colles de la zona castellera tradicional, sovint ens costa massa entendre aquesta evolució que, al capdavall, és inevitable.

Em sembla que l'Alvaro Solache és de Vilafranca i, per tant, de la zona tradicional... Potser ha sabut donar el pas cap a la "modernització"... però, digueu-me tradicionalista (siusplau, no de les J.O.N.S), encara no em sé imaginar un castell a plaça amb el Dj punxant el seu toc de castells.
P.S .- (10/04/2007) L'Àlvar Solache ha deixat un comentari amb aquest enllaç des del que pot sentir-se la versió completa.

29 de març, 2007

Sant Fèlix 2007 per 87.77 lliures


A Viator han organitzat una sortida per anar a passar el dia de Sant Fèlix a Vilafranca, veure-hi els castells i dinar i beure en "purro" (sic) per 87.77 Pounds (129,21 euros).

"An hour later and the tension in the main town square reaches fever pitch as the Human Castle team congregates in the main square. This town is the heart and soul of this spectacular tradition and the biggest Human Castles are built at this annual festival. A sea of colored shirts steadily forms into an organized huddle of bodies. Slowly but surely, a tower emerges from the hundreds of people beneath. The strain is visible on everybody's face as maximum concentration is used by all to keep the castle stable as it grows up to ten stories high. "

Sortiran de Barcelona (Metro Drassanes) a quarts de deu i tornaran unes 8 hores i mitja més tard a la Plaça Catalunya. Les places estan limitades a quinze per grup.

Ja ho veieu, si no sabeu amb qui podeu anar a Sant Fèlix enguany, contacteu amb la gent de Viator que us hi duran bé (?) de preu.

26 de març, 2007

Fotos de castells en venda

A iberimage.com hi he trobar una col·lecció de fotos de temàtica castellera en venda. Aquesta col·lecció se centra en castells fets a Tarragona o a Valls i n'hi ha alguna dels Xiquets de Tarragona. En algunes, però, el text explicatiu no es correspon amb el que es veu. En aquesta de l'esquerra, que és una foto preciosa (per impossible) d'una pinya, s'atribueix el castell (jo crec que deu ser un pilar, per la distribució de les mans) als Castellers de Sant Pere i Sant Pau, però estic gairebé segur, pel color de la camisa, que és "l'altra colla gran de la ciutat", en argot matalasser (o sigui la Colla Jove). Si us agrada la foto i la voleu comprar el seu preu oscil·la entre els 15 i els 500 € (!!!) segons per què la vulgueu utilitzar.

Responent a un comentari que ha deixat un company de la Jove en aquesta entrada i sobre aquesta fotografia només voldria afegir que coincidim exactament en l'apreciació sobre el color de la camisa i, efectivament, és una pinya de la Colla Jove com ja es deia (si es llegeix bé) en l'entrada original. De vegades tinc la sensació que la rivalitat entre colles ens impedeix la comprensió dels textos o, senzillament, es provoca la polèmica de forma ben gratuïta si l'autor és de la colla rival.




En aquesta altra, per exemple, que es veu ben bé que el tronc és dels Xiquets s'atribueix el castell a la Vella de Valls, que reforcen a la pinya. També pot comprar-se pel mateix preu.

A banda dels errors, que sovintegen tant a la xarxa, el que em sorprèn més és que algú estigui disposat a pagar 500€ per una fotografia. A qualsevol diada castellera se'n poden fer una pila de boníssimes i moltes poden consultar-se i descarregar-se de la xarxa gratuïtament. Trobo bé que els artistes facin pagar per un ús comercial de les seves creacions: també s'han de guanyar la vida!. Ara bé, 500€ per una foto com aquestes, almenys jo, no estaria disposat a pagar-los.

24 de març, 2007

Història dels Castells sense el Bertran

Un interessant resum (en anglès) sobre l'origen i la història dels castells, podreu trobar-la a spanishunlimited.

En parlar dels orígens és inevitable referir-se en un moment o altre a Tarragona i, entre altres coses, hi diu:

"In Tarragona we have the first documented evidence of the appearance of a casteller group, using modern criteria, at the end of 1885. They were called the Xiquets de Tarragona or the Colla de la Mercé. This group performed until the end of 1894 and their maximum Castells were the two of seven, the four of eight and the pilar of six.

The high point of this golden age was seen on the feast day of Santa Tecla in 1881, when the Colla Vella dels Xiquets de Valls completed the four of nine without folre. We should mention that castellers from Tarragona always participated in the Castells from Valls. The Tarragoni Jaume Tarragó y Plana, better known as L’Esperidió, climbed as a segon (second level) in that mythic castell."

Per mi, que sóc rierenc, és una llàstima que no es faci referència a en Bertran de La Riera, veí del meu poble i que també parà a segons aquest castell tan mític. Si algun dia tinc prou temps, faré una entrada en aquest bloc per a explicar les llegendes que se'n conten aquí el poble d'aquest personatge històric. Juntament amb en Bertran de La Riera i l'Esperidió de Tarragona, foren també segons, el Silvestre de Creixell i l'Anton de l'Escolà. Trobareu el tronc complet del castell a la web de la Colla Vella.

L'article conclou amb la separació en dues colles:

" But in the casteller tradition of which we are already accustomed to, the first internal divisions began to appear which resulted in the breakup of the Xiquets de Tarragona. It was the year 1930. The result was the creation of the Colla Vella de la Mercé and the Colla Nova de Sant Magí."

Les dates no sé si són ben bé exactes, però el que és segur és que ja no en diu res de quan van reagrupar-se els Xiquets de Tarragona l'any 1970.

20 de març, 2007

Temps Verticals més a prop. Ara a Sabadell


El passat mes de març en aquesta entrada d'aquest mateix blog parlava d'una obra, "Vertical Times", de temàtica castellera i que s'exposava al festival FEM de Madrid.
Resulta que la seva autora, Mireia Feliu Fabra, m'ha escrit (Sorpresa! Algú llegeix aquest blog!) per dir-me que la mateixa obra, però en la seva versió original (fins i tot premiada als Estats Units!), pot visitar-se, o en paraules de la Mireia "experimentar-se", a Sabadell fins el 29 de març.
S'exposa a l'Escola Superior de Disseny, ESDi (Universitat Ramon Llull), a c/ Marquès de Comillas 79-83, Sabadell, de 10h a 19h els dies laborables. Forma part de l'exposició EXPLORACIÓ_ELECTRÒNICA, organitzada pel MECAD (Media Center d'Art i Disseny Digital).
El dijous dia 22, s'hi pot fer una visita guiada pels mateixos artistes que participen a la mostra.
La Mireia, també m'ha fet arribar una explicació de la obra que us copioienganxo:
"TEMPS VERTICALS
Vídeo Audio Instal.lació Interactiva
1m x 2'5m x 5'5m2004
TEMPS VERTICALS investiga, mitjançant el so, la simultaneïtat entre temps intern i temps extern, a través d'una de les nostres tradicions més emblemàtiques: els Castellers.
Consisteix en una columna de 5 monitors situats al final d'un passadís estret, mostrant imatges de castells en construcció. Si l'espectador es situa a l'entrada d'aquest passadís, es senten música de gralles, crits, i sons d'ambient de carrer/plaça. Conforme l'espectador avança i s'apropa als monitors, aquests sons externs van apagant-se, per donar lloc, en el moment en què l'espectador es situa a 1m o menys respecte els monitors, al so únic de la respiració de les persones realitzant el castell,. La percepció de les imatges canvia radicalment amb el canvi de so, així com l'experiència de temps.
D'altra banda, la paraula "Vertical" del títol no només es refereix al format vertical del Castell, sinó també a un punt de vista sincrònic de les diferents experiències de temps viscudes a la vegada, des de la base fins a l'extrem superior del Castell, passant per tots els nivells de la construcció. A més a més, el joc amb canvis de velocitat i repetició d'imatges esdevenen metàfora d'un procés constant de creació i desaparició. "
Com ja deia a l'entrada del mes de novembre, sembla realment interessant. Aquesta vegada, tot i que està més a prop, el fet que els caps de setmana estigui tancat no facilita massa la visita, però vejam què s'hi pot fer. Si hi aneu, pregunteu per la Mireia.
Finalment, agrair de debò a la Mireia, que és dels Castellers de Barcelona, el mail i la confiança.

Petits castells, bones fotos


A photopoints hi he trobat aquesta magnífica fotografia en blanc i negre d'un senzill pilar de quatre. Sovint, en la senzillesa hi ha la bellesa. En aquest cas, un pilar de quatre que podria ser de qualsevol colla a qualsevol diada, qualsevol dona amb davantal mirant pel balcó de casa, qualsevol un carrer senzill de qualsevol poble o ciutat i una foto senzilla en blanc i negre.
Relament una foto magnífica. Almenys a mi m'agrada molt.
Com tot sovint, a més de la foto, val la pena llegir els comentaris: "Excelente captura amigo, que no es peligroso para el pequeño hacer eso???"

09 de març, 2007

Més fotos a flickr


Més fotos a flickr.com. Ara és un conjunt de fotos d'un tal Tetxu. Aquesta està molt ben retocada, amb un bon efecte que ressalta el castell, però pel meu gust hagués estat millor en vertical.

Trobareu més bones fotos si seguiu l'enllaç.

Estrella Damm patrocina els castells i els vaixells


A sail-world.com hi podeu llegir aquesta notícia sobre el patrocini d'Estrella Damm de la Barcelona World Race de vela que comença l'11 de novembre d'enguany fent la volta al món sense aturades amb dos tripulants.
Com veureu a sail-world.com, els patrocinadors d'Estrella se'ls qualifica com: "and already supports a wide range of sporting and recreational activities each year, from the 'casteller' world (a traditiondisplay of building the most impressive 'human castle')" .
No deu ser en va que castells i vaixells rimen, almenys pels directius de la casa Damm.

LLenya dels Xiquets a Webshots


Una altra foto excel·lent, ara dels Xiquets de Tarragona per Santa Tecla del 2003, la trobareu a Webshots. Crec que deu ser de l'intent de 3 de 8 o del tres de vuit carregat d'aquella diada (Pde4, 2de8f(c), 3de8(i), 4de8, 3de8(c), Pde5).
A l'àlbum hi trobareu també altres fotos: altres castells del dia de Santa Tecla, els pilars caminant de la Mercè, ...

02 de març, 2007

Premi de bronze per a una narració sobre els castells


Una bonica i apassionada narració d'una jornada castellera (la Mercè, a Barcelona) i d'un castell dels Castellers de Vilafranca escrita per Jennifer Baljko, va guanyar ahir el tercer premi (500 dòlars) a Best Travel Writing. En aquesta pàgina hi trobareu la llista de guanyadors d'entre més de tres-centes narracions que hi optaven.

L'escrit de Jennifer Baljko, Castles in the Sky, conclou, a més, que l'anxaneta fa Catalunya lliure.

"The anxaneta straddles the five-year-old at the apex. He places one hand on the back of the child. He throws up the other. Victory! He touches the sky.
At that moment, Catalonia shakes off Madrid’s economic and political weight. At that moment, Catalonia stands firm, unwavering in a cultural test of persistence, tenacity and courage. At that moment, Catalonia is free."


Us recomano molt l'article per poc que conegueu l'anglès. Almenys a mi, m'ha agradat força.